De pony’s

Bonfrie
Dolly
Elvis
Prisca
Sara
Shetlanders-156-klein
Wieteke

Zoals de naam al doet vermoeden heb ik alleen maar Shetland pony’s. Dit zijn allemaal grote maat pony’s met een stamboekpapier. Allen zijn gechipt en geënt. Voor meer informatie over het stamboek kijk op www.nsps.nl

Waarom gebruik ik alleen maar Shetland pony’s?


Dit vanwege de volgende redenen:

 • De grootte
 • Ponypower (ze zijn ongelooflijk sterk)
 • Ze zijn super veelzijdig
 • Hun karakter
 • Leerzaam (niets is zo leerzaam dan leren rijden op een Shetlander)
 • Ze zijn sober in onderhoud
 • Het is mijn favoriete paardenras

Hieronder zou ik alle redenen verder toelichten.


De grootte

Vanwege hun grootte (ongeveer 1 meter) wekken de pony’s vertrouwen op bij kinderen en ouders. Ik begin mijn lesjes voor kinderen vanaf 4 jaar, maar op evenementen zitten er ook jongere kinderen op. Mocht er onverhoopt een kind van de pony afvallen, dan bezeren ze zich meestal nooit ernstig, omdat ze niet van een grote hoogte vallen. Aangezien mijn doelgroep voor de lessen kinderen van de basisschool zijn, zijn deze pony’s uitermate geschikt. Zo kunnen de kinderen er bijvoorbeeld goed bij met poetsen.


Ponypower

Ze zeggen dat Shetlanders naar verhouding het sterkste paardenras is! Zo kan een Shetlander 20% van zijn eigen gewicht op zijn rug dragen. Dit betekend dat je bij mij op de pony’s kan rijden totdat je ongeveer 40 kg weegt en je moet niet te groot zijn. Dus niet groter als 1,40 meter. Een shetlander kan op een verharde weg wel 3 keer zijn eigen gewicht trekken, dat is wel 750 kilo! Op zwaar terrein kan de shetlander als nog 250 kilo trekken.


Veelzijdig

Ik ken geen enkel ras dat zo veelzijdig is als een Shetlander. Het maakt niet uit of je met ze voor de wagen gaat, op ze rijdt of nog heel iets anders doet. Ze zijn bijna overal goed in! Wel heeft elke pony natuurlijk wel zijn eigen voorkeur en specialiteiten. Ik heb zelf het volgende met Shetlanders gedaan:

 • Fokken
 • Poetsen
 • Naar de keuring
 • Land slepen
 • Voor de wagen (van bestgaande pony tot een dressuurproef)
 • Recreatief rijden (bos, strand, heide)
 • Dressuur (bixie)
 • Springen (bixie)
 • Aan de lange teugel

En dan ben ik vast nog het een en ander vergeten, want dit is nog lang niet alles wat je met een Shetlander kunt doen. Je kan het zo gek nog niet bedenken of ze kunnen het!


Karakter

Het eigenwijze karakter is heel kenmerkend voor een Shetlander. Als een Shetlander ergens geen zin in heeft, dan zijn ze niet makkelijk over te halen. Maar andersom als een Shetlander iets in zijn hoofd heeft, hou hem dan maar eens tegen. Ondanks dat ze eigenwijs zijn, zijn ze nooit gemeen! Het zijn hele lieve, rustige pony’s die niet snel ergens van onder de indruk zijn. Zo schrikken ze niet snel en zijn ze niet bang aangelegd. Ze zijn heel nieuwsgierig en leergierig. Het is een buitengewoon slim ras, die je heel veel kunt leren.


Leerzaam

Niets is zo leerzaam dan op een Shetlander leren paardrijden. Dankzij hun eigenwijze karakter doen ze pas wat jij wilt als je de goede hulpen geeft. Zo zullen ze snel een hapje gras eten tijdens de les, stilstaan als ze lui zijn of het rondje telkens iets korter maken. Dit is niet altijd even leuk voor de ruiters, maar des te leuker als het ze eindelijk lukt. Als ze later op grotere pony’s gaan rijden, dan hebben ze hier heel veel profijt van. Ze zeggen niet voor niets als je op een Shetlander kan rijden, kan je op elk paard rijden. Dat je er heel succesvol van kan worden heeft Anky van Grunsven wel bewezen! Ook zij is begonnen op een Shetland pony.


Sober

De Shetlander is heel sober in onderhoud. Ze hebben weinig voer nodig en zijn snel te dik (wat voor gevaarlijk ziektes kan zorgen als hoefbevangenheid en vet in het bloed). In de winter krijgen ze een dikke wintervacht, waardoor ze geen dekens nodig hebben. Ze kunnen dag en nacht buiten staan. Ze zijn bijna nooit ziek of kreupel. Wel moeten ze natuurlijk geënt, ontwormt en bekapt worden.


Mijn favoriete ras

Ik ben er mee opgegroeid. Wij (mijn ouders, zusje en ik) hebben altijd Shetland pony’s gefokt. Dit waren vooral grote maat zwarte pony’s. Met grote maat bedoel ik pony’s met een schofthoogte van 99 tot en met 107 centimeter. Op een gegeven moment werden mijn zusje en ik te groot voor ze. De pony’s stonden in de wei en gingen 1 x per jaar naar de keuring en we fokte er nog mee. Toen stortte helaas ook de ponyhandel in. Daarom heb ik besloten om te stoppen met fokken en de pony’s te gaan gebruiken voor lesjes en evenementen. Want ondanks dat ik te groot voor ze ben, kan ik geen afstand nemen van dit ras.


Ten slotte

Kijk in het submenu voor alle informatie over de pony’s die ik heb. Natuurlijk hoop ik dat jij net zoveel plezier aan de Shetland pony zult beleven als ik altijd gedaan heb en natuurlijk nog steeds doe. Misschien wordt het zelf wel ook jouw favoriete ras!

Voor meer informatie:

T: 0641684982

E: info@pretmeteenshet.nl

Onze pony's:


Elvis

Prisca

Tineke

Wieteke